Guitartyper
Prisniveau
Ny vs brugt guitar
Størrelse og form
Materialer
Mærker
Udseende
Med eller uden pickup (indbygg..
Online eller i butik
Bonustips
Konklussion

Udvalget af både akustiske og elektriske guitar er enormt og det kan let virke uoverskueligt at navigere rundt i alle mærker og guitartyper der er tilgængelige. Men med den rette vejledning vil din søgen blive en del lettere. I denne dybdegående guide vil du lære om hvad du skal være særlig opmærksom på for at finde frem til en guitar der passer til netop dine behov.

Guitartyper

Når du skal vælge hvilken type guitar du vil anskaffe dig er det vigtig, at overveje hvilken type musik du gerne vil spille. Som begynder er det for det meste lysten til selv at kunne spille det musik man hører, der er drivkraften for at komme godt fra start. Der er som udgangspunkt 3 typer guitarer, som du skal forholde dig til. Der er ikke nogen af guitartyperne som du ikke, som nybegynder kan starte ud med.

Spansk guitar (Klassisk guitar)

Spansk guitar

Det der primært adskiller den spanske guitar fra western guitaren, er at alle strengende er lavet af nylon. Dette er med til at give en blød og afrundet lyd og samtidig en mindre kraftig lyd. Deruduver er den spanske guitars krop typisk mindre end western guitarens, hvilket også bidrager til en mere afdæmpet lyd.

Halsbredden på guitarer variere mellem modellerne, men de fleste spanske guiatere har en halsbredde på 52mm, hvilken er en lille centimeter bredere end de fleste western guitarer og elguitarer, som typisk ligger på 44mm. Dette er med til at gøre den spanske guitar lidt lettere for begynderen, da den breddere hals gør det nemmere at placere fingrene korrekt på stengende.

Har du meget små hænder kan nogle greb/akkorder være lidt udfordrende at lære, da fingere skal placeres lidt længere fra hinanden end på en western guitar eller en elguitar. Med tiden vil dine fingre blive mere smidige og disse greb vil blive lettere. Derfor er det ingen hindring at blive verdensmester i spansk guitar selv hvis du har små hænder.

Lyden af den denne spanske guitar er egnet til mange genrer, dog kendes den hovedsageligt fra klassisk musik, jazz og folkemusik, samt at have med ved lejrbålet. Den bliver ikke benyttet i særlig stor grad indenfor eksempelvis pop- og rockmusik, da dens bløde lyd let vil falde i baggrunden.

Western guitar

Western guitar

For mange mennesker er lyden af en western guitar den meste bekendte guitarlyd. Den adskiller sig meget fra den spanske guitar ved at give mere klar og dominerende lyd i modsætning til den spanske guitar. Alle strengene på westerne guitaren er stålstenge og er spændt kraftigere op end på den spanske guitar. Dette resultere i en meget kraftigere lyd.

Denne guitartype kræver lidt mere tilvending når man er nybegynder,. Stålstrenge er hårdere for fingrene end nylonstrengene på den spanske guitar og kan virke ubehagelige at spille på til at started med. Det tager typisk et par uger at få opbygget hård hud på fingerene nå du spiller på stålstrenge. Derefter bliver det dog meget mere behageligt og ubesværet.

Er du helt begynder kan det anbefales, at du ikke spiller meget mere end et kvarters tid om dagen, hvis du også gerne vil øve videre næste dag. Først når du har fået opbygget en tilpas mængde hår hud på fingere kan du gå op i tid. På denne måde undgår du at få ond i fingerene når du starter op.

Den kraftfulde lyd, selv uden forstærker, gør western guitaren ideel for indenfor moderne musik som eksempelvis pop- og rockmusik.

Elektrisk guitar

Elektrisk guitar

Den elektriske guitar har nogenlunde samme halsbredde som western guitaren, men adskiller sig meget fra både den spanske guitar og western guitaren ved ikke, at kunne bruges uden forstærker. Til gengælg er der næsten ingen grænser for hvilken lyd du kan få ud af en elektrisk guitar.

Du kan komme rigtig langt med blot en guitar og en forstærker, men en stor del af oplevelsen ved at spille elektrisk guitar er de mange forskellige effekpedaler du kan tilkøbe. Effektpedaler giver hver i sær giver sin helt egen unikke lyd og kan justeres så du kan finde den lyd der passer lige til din fantasi.

Elguitaren er blevet anvendt til stort set alle typer musik og kun din fantasi sætter grænsen for hvor hvilken type musik du vil bruge den til.

Prisniveau

De fleste, der er på udkig efter en ny guitar har ofte et budget som udganspukt. Er du på udkig efter en guitar der udelukkende er akustisk vil det meste af dit budget kunne gå til selve guitaren, da der vil være en begrænset mængde ekstraudstyr til akustiske guitarer. Dette kan blandt andet være tilbehør som tuner, capo, plektre, gulv- eller vægstativ til guiaren når den ikke er i brug eller eventuelt en taske til opbevaring og transport af guitaren.

På guitarer i en højere prisklasse følger noget af dette tilbehør med og nogle gange kan du også selv forhandle dig til at få det med gratis eller til en nedsat pris. For guitarer i prisniveauet op til 3000 kr. skal du ikke regne med, at tilbehøret følger med. Tilbehøret kan typisk købes fra omkring 300-400 kr..

Er du på udkig efter en halvakustistisk (guitar med pickup) eller elektrisk guitar skal du som ovenfor også indregne lidt til diverse ekstraudstyr. Derudover skal du også tilkøbe en forstærker. En guitarforstærker i den billige ende koster omkring 600 kr.

Hvis du er på udkig efter en elektrisk guitar skal du også overveje om du skal bruge effektpedaler. Disse er dog ikke nødvendige for at spille på elguitaren og kan afskaffes henad vejen når behovet opstår.

Tilbehørsoversigt

 

 

Akustisk guitar

Halvakustisk guitar (akustisk guitar med pickup)

Elektrisk guitar

Tuner

X

X (ofte indbygget i guitaren)

X

Capo

X

X

X

Plekter

X

X

X

Gulvstativ / vægophæng

X

X

X

Taske (gigbag)

X

X

X

Forstærker

 

X

X

Effektpedaler

 

 

X

Priser fra

400 kr.

1000 kr.

+1000 kr.

 

Oversigten er blot et bud på hvad du kan forvente, at skulle forholde dig til når du køber din første guitar og ikke har noget guitarudstyr i forvejen.

De fleste guitarforhandlere tilbyder også guitarpakker, hvor alt tilbehør medfølger. Det betyder ikke forhandleren giver dig det med gratis, men blot, at du ikke selv skal overveje hvad du skal tilkøbe. Dette kan være med til, at gøre det nemmere for dig når du prøver at holde dig indefor dit budget.

Ny vs brugt guitar

En af fordelene ved at købe en brugt guitar er, at der typisk er en del penge at spare. Der er mange guitarer på brugtmarkedet, som er nærmest ikke er blevet spillet på. En stor del af de der begynder at spille guitar når desværre aldrig særligt langt og ender med at stille deres nyindkøbte guitar til side indtil de sælger den igen.

En ulempe ved at købe brugt er, at der også medfølger en risiko for, at der kan være noget galt med guitaren, som ikke er åbentlyst når du prøver den første gang. Det kan eksempelvis være mislyde ved specifikke toner, bånd eller strenge eller små revner. Dette kan især være svært ved at opdage som nybegynder. Sørg derfor altid for at kigge guitaren grundigt igennem inden du køber.

Som begynder er det sikreste at lede efter guitare i den billigere ende (mindre end 2000 kr.) når du køber brugt. Samtidig er det også en god ide kun at gå efter guitarer, hvor du kan tjekke den aktuelle nypris eller hvad en tilsvarende guitar vil koste som ny, så du kan sikre dig, at du får den til en god pris. Hvad sælger selv betalte for den som ny er ikke relevant for dig. Får du den til en god pris kan du ofte sælge den videre uden tab, hvis de skulle blive aktuelt.

Det sidste du skal være opmærksom på er, at guitarproducenter hele tiden bliver bedre til at producere gode guitarer i den billigere ende. Denne udvikling betyder, at du får mere for pengende med end ny guitar i den billige ende og derfor i nogle tilfælde kan hamle op med brugte guitarer, der som udgangspunkt har været dyrere.

Størrelse og form

Spansk guitar

For spanske guiaterer er der ikke meget variation i størrelse og form mellem mærkerne og modellerne. Dog kan spanske guitar fås i mindre størrelser, der egner sig til børn.

 

Alder

Størrelse

Op til 5 år

1/4

Maks 8 år

1/2

Op til 12 år

3/4

Over 12 år

Almindelig

 

Selvom du kan få guitarer i børnestørrelser kan mindre børn sagtens spille på en almindelig størrelse guitar.

Western guitarer

Western guitarer fås i mange variationer både i forhold til krop og størrelse. Du skal være opmærksom på, at størrelse og form har stor indflydelse på hvordan guitaren lyder. Jo større guitarens krop er jo kraftigere en lyd vil du typisk få ud af den. Nedenfor kan se en oversigt over de mest populære typer western guitarer der er på markedet, som alle varierer i størrelse og form.

Western guitar kropstyper

Elektrisk guitar

Størrelse of form er mindre relevant for elektriske guitarer, da det primært er lyden fra strengene der opfanges og ikke selve guitaren krop, som på akustiske guitarer. Dermed ikke sagt, at størrelsen og formen ike betyder noget for lyden. Du har derfor stor valgfrihed i forhold til udseende når du skal vælge en elektrisk guitar.

Materialer

En af de faktorer, der afgører kvalitet og pris på en guitar er de materialer den er bygget af. På billigere akustiske guitarer (omkring 2000 kr. og ned) vil du ofte opleve at de i højere grad er konstrueret af kunstmaterialer, der imiterer træ. På guitarer i en højere priskategori vil derimod næsten altid være konstrueret ægte træ i høj kvalitet. Kunsttræ er dog ikke nødvendigvis dårligt og bliver ofte brugte til, at gøre guitarer der ellers ville høre til i den dyrere ende billigere.

På akustiske guiterer bruges der typisk forskellige typer træ eller kunstmateriale på top, sider og bund, da det har stor betydning for hvilken lyder skal skabes med guitaren. Hårde træsorter giver en lyse tone, hvor bløde træsorter vil resultere i en mere afrundet tone. Ofte vil toppen af guitar være lavet af sitkagran, da træsorten er både hård og let og er med til at give en klar klang. Især på billigere guitarer vil der ofter være brugt laminat i stedet for hele stykker træ.

Træ af god kvalitet giver guitaren en længere holdbarhed og kan enda gøre guitaren bedre med alderen: Det er svært at sige hvilke materialer der giver den bedste lyd, da det handler meget om personlig smag.

Mærker

Der er mange gode guitarmærker at vælge i mellem, som producerer guitarer i både den prismæssige lave og iden høje ende. Selv mindre kendte mærker kan producere rigtig gode guitarer. Så lad dig ikke skræmme af mærker du ikke har hørt om før.

Guitarmærker

Spansk guitar

Det er ikke svært at finde spanske guitarer i den billige ende og mange af dem er rigtig gode. Nogle mærker du ikke vil gå galt i byen med er blandt andet TakamineSalvador Cortez, Santana.og Yamaha. Disse mærker ligger typisk fra 1500 kr. og kan også findes i butikker.

Western guitar

Er du på udkig efter guitarer i den lavere ende (fra omkring 1500 kr.). Vil et mærker som Takamine, Cort, Fender,og Yamaha være et rigtig godt bud. Her kan du få rigtig meget for pengene.

Mærker som eksempelvis C.F. Martin og Taylor producerer ikke guitarer i den helt lave ende. Deres billigste modeller koster typisk fra 3000-4000 kr. Til gengæld vil du altid få en guitar i en høj kvalitet, som kan følge dig i mange år.

Du kan sagtens få guitar billigere end 1500 kr. Mange guitarer i den meget meget lave priskategori er simpelthen produceret for billigt og det kan som oftest mærkes på kvaliteten. Hvis en guitar ikke føles ordentligt at spille på dræner det interessen for at spille på den og måske også din interesse for at spille guitar.

Elektrisk guitar

Det er svært at komme udenom Fender og Gibson når det kommer til elektriske guitarer. Begge mærker har ikonisk status for de fleste guitarister. Er du eksempelvis på udkig efter en Fender startocaster eller en Gibson Les Paul skal du regne med en startpris på omkring 5000 kr.

Hvis du har en mindre budget at gøre godt med, findes både Stratocasteren og en Les Paul heldigvis også i billigere udgaver. Squier Stratocaster og Epiphone Les Paul fås begge fra omkring 1500 kr. De er bygget efter samme opskrift som originalerne, men blot af billigere materialer og billigere arbejdekraft. Mange begyndere ligger ud med disse alternativer og kan klart anbefales, da du får meget for pengene.

Øverige anerkendte mærker der begynder ved 1500 kr. er eksempelvis Ibanez, ESP, Yamaha.

Udseende

For mange nybegyndere er udseendet det der betyder mest. Desværre er det ikke altid at lyden afspejler udseendet og du kan let ende med en flot guitar du ikke gider spille på. Hvis du gerne vil have mest ud af din guitar, så gør lyden til din første prioritet og udseendet til din andenprioritet.

Heldigvis er der rigtig mange guitarer på markedet at vælge i mellem, så hvis du leder grundigt nok skal du nok finde en guitar der både lyder godt og er flot at se på.

Med eller uden pickup (indbygget mikrofon)

Dette punkt er kun relevant, hvis du er på udkig efter en akustisk guitar. Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal have pickup i din akustiske guitar er det en god ide, at kigge lidt ud i fremtiden. Hvis du har planer om at spille i band eller ønsker at kunne lave indspilninger med guitaren, kan en pickup gøre dette meget lettere. Mange pickupper har i dag indbygget guitartuner, hvilket er en del mere praktisk end en mobil guitartuner.

Akustisk guitar med pickup

Selvom du altid kan bruge en ekstern mikrofon vil det for det meste være et mere besværligt setup sammenligned med en pickup. At gøre dit setup så simpelt som muligt vil i sidste endehave betydning for hvor meget du kommer til at bruge din guitar. Så hvis du ønsker, at forstærke eller optage din guitar er en pickup en rigtig god ting at overveje.

Online eller i butik

Mange vælger i dag at købe en guitar på nettet. Det fleste fysiske butikker har i dag også en webshop. En stor fordel ved at gå i en butik er den service der følger med samt, at du får muligheden for at side med instrumentet i hånden og spille på det. Mange gange ender man med at forelske sig i noget helt andet end det man troede man var på udkig efter.

Bonustips

Konklussion

Med disse informationer skulle du nu være klædt på til at finde en guitar, som passer til dig og dit behov. Når du vælger en guitar udfra ovenstående vil du have en guitar, som du kan følge dig i mange år og inspirere dig til at fordybe dig med dit instrument.

Rigtig god fornøjelse :)

 

Del